vrijdag 13 december 2013

Adventskalender dag 14: Tapestry kerstpatroontje

 

Yay! Welkom bij dag 14 van de adventskalender van de Samenspinsels. De Samenspinsels Online Adventskalender is een geweldige tournee langs 24 gratis, creatieve tutorials, patronen, give-aways, printables en andere inspirerende verrassingen! Ben je benieuwd wie er mij voor gingen en wil je de komende dagen 10 dagen ook nog iedere dag een vakje openen? Klik dan op de adventskalender aan de zijkant van mijn blog :)

Een paar maanden geleden haakte ik al eens een leuk ritszakje op de tapestry manier. Het ziet er misschien moeilijk uit, maar zelfs een beginnend haakster kan het maken. Het enige wat je hoeft te beheersen is het haken van vasten op de amigurumi manier (dus zonder iedere keer een toer te sluiten met een half vaste). Heb je nog nooit gehaakt op de tapestry manier, dan is dit een handig filmpje om even te kijken;


Het patroontje wat ik vandaag met jullie deel past mooi bij het winterse seizoen en je kunt zelf bepalen wat je er van maakt, bijvoorbeeld een servethouder, kerstornamentje voor in de boom, of een klein speldenkussentje. Dit patroon is ideaal om een keer tapestry haken uit te proberen en te kijken of het iets voor jou is.


Onder het patroontje zit nog een kleine tutorial voor het haken van de kleine V-tjes die ik in dit patroon gebruik. Het is dus raadzaam om eerst deze hele post te lezen en niet meteen vol enthousiasme aan de slag te gaan ;)

Goed, genoeg gekletst dus bij deze het patroon.

Benodigdheden;
- Haaknaald en bijpassend garen in twee kleuren. Ik heb voor dit patroontje een 2.25mm haaknaald gebruikt in combinatie met Schachenmayer Catania nr130 en Phildar Coton 3 nr 0054.
- Naald voor het wegwerken van draadjes.

Dit patroon wordt gehaakt in spiralen op de amigurumi manier. Je sluit de toeren dus niet met een half vaste maar haakt gewoon door. Afhankelijk van wat het uiteindelijke doel van je tapestry werkje is kun je kiezen voor een dichte onderkant of een open onderkant.

Voor een open onderkant haak je 32 losse met blauw en haak je een half vaste in de eerste losse om de cirkel te sluiten. Haak vervolgens 32 vasten, dit is je eerste toer.

Voor een dichte onderkant haak je 16 lossen met blauw. Haak in de tweede losse vanaf je naald een vaste en haak vervolgens in iedere volgende losse ook een vaste. In de laatste losse haak je 2 vasten. Nu ga je aan de andere kant van de lossen nog eens 16 vasten haken waarbij je bij je in de laatste losse dus weer 2 vasten haakt (32v).

Het patroon is vanaf nu voor beide beginmethodes hetzelfde. Om het overzichtelijk te houden ga ik het niet meer over vasten hebben, maar zal ik alleen het aantal steken noemen in de kleur die je op dat moment moet haken.
2) Haak 32 vasten met blauw en begin de witte draad in het werk mee te nemen.
3) (2 blauw, 1 halve wit*, 2 blauw, 1 wit, 2 blauw, 1halve wit*, 2 blauw, 1 wit, 2 blauw, 1 halve wit*, 1 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
4) (5 blauw, 2 wit, 3 blauw, 2 wit, 4 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
5) (5 blauw, 3wit, 1 blauw, 3 wit, 4 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
6) (2 blauw, 3 wit, 1 blauw, 2 wit, 1blauw, 2 wit, 1 blauw, 3 wit, 1 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
7) (3 blauw, 3 wit, 1 blauw, 1 wit, 1 blauw, 1 wit, 1 blauw, 3 wit, 2 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
8) (4 blauw, 3 wit, 3 blauw, 3 wit, 3 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
9) (2 blauw, 1 halve wit*, 5 blauw, 1 halve wit*, 5 blauw, 1 halve wit*, 1 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
10) (4 blauw, 3 wit, 3 blauw, 3 wit, 3 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
11) (3 blauw, 3 wit, 1 blauw, 1 wit, 1 blauw, 1 wit, 1 blauw, 3 wit, 2 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
12) (2 blauw, 3 wit, 1 blauw, 2 wit, 1blauw, 2 wit, 1 blauw, 3 wit, 1 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
13) (5 blauw, 3wit, 1 blauw, 3 wit, 4 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
14) (5 blauw, 2 wit, 3 blauw, 2 wit, 4 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
15) (2 blauw, 1 halve wit*, 2 blauw, 1 wit, 2 blauw, 1halve wit*, 2 blauw, 1 wit, 2 blauw, 1 halve wit*, 1 blauw) Herhaal het gedeelte tussen haakjes nog een keer.
16) 32 blauw waarbij je wit nog onder het werk mee neemt.
17) 32 blauw waarbij je wit niet meer meehaakt.
Hecht af met een half vaste en maak eventueel nog een lusje als je een ornamentje maakt om het op te kunnen hangen. Laat eventueel een lange draad aan je werk zitten om het later aan de bovenkant dicht te kunnen naaien.

En voor degene die liever met een schema haken;


Let op! Je leest het patroon dus van onder naar boven en van recht naar links!

* In het patroon heb ik het in toer 3, 9 en 15 over het haken van een halve witte. Dit klinkt heel raar en misschien ook ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Met deze methode krijg je een mooiere steek voor een tapestry steek waarbij je slechts 1 steek in een andere kleur haakt die ook geen raakvlak heeft in een eerder gehaakte rij in die kleur. Op de onderstaande foto kun je goed het verschil zien tussen de normale steek en een 'halve steek';


En hoe je zo'n V-tje haakt? Heel gemakkelijk!


De steek voor het V-tje maak je gewoon af alsof je niet van kleur gaat veranderen.


Dan haal je je haaknaald door je steek, en sla je de witte draad om de naald en haal je hem door je steek heen.

Je hebt nu een witte en een blauwe draad op je naald.


Vervolgens sla je de blauwe draad om je naald...


 ...en haal je die door beide lussen.


Et voilà, als je nu gewoon nog een vaste met blauw haakt zie je een mooi wit V-tje!

Mocht je dit patroontje gaan maken, dan zou ik het heel erg leuk vinden om het eindresultaat te zien :)
Veel haakplezier!


20 opmerkingen:

 1. Wat súpermooi, lijkt mij zo leuk eens te proberen, tapestry-haken! Dank je wel voor het patroontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dankjewel voor je bijdrage! het ziet er echt heel duidelijk uit, ga ik in de kerstvakantie eens goed bekijken (met mijn schoonmoeder in de buurt die veel beter kan haken!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ontzettend leuk, ik kan helemaal niet haken, maar ken wel happy hookers duss....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer iets bijgeleerd. Bedankt voor de duidelijke uitleg.

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, hij is mooi! Mooie kleuren combi, mooi patroontje en een duidelijke uitleg! Ik was na jouw eerdere post al eens begonnen met tapestry haken, maar wist niet goed wat er mee te maken, het resultaat is toch heel anders qua structuur. Ik ga van het weekend eens aan de haak!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk, leuk, leuk!! Die ga ik ook uit proberen.
  Groetjes, Corine
  Wien-art.blogspots.com
  Wien-artfabrics.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een fijne, duidelijke uitleg! Mooi resultaat zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk patroontje! Dit wil ik zeker eens proberen, misschien om een etui van te maken. Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super Evelien! Mooi patroon, duidelijke uitleg. Die ga ik onmiddellijk pinnen, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk! Ik haak al een aantal jaren maar het tapestry haken heb ik nog nooit gedaan. Misschien nu toch maar eens de haaknaald erbij pakken en gaan doen. Bedankt voor de duidelijke uitleg!

  X Colinda

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldige uitleg, mijn handen jeuken nu om iets hakerigs te beginnen. Heel leuk om met zulke duidelijke foto's (en filmpje) weer iets nieuws te leren. Ik ben niet zo goed in patronen lezen, maar dit lukt me.
  Dank je wel, Evelien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super leuk gedaan :) Ik vind hem geweldig als servetring!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, wat heb je het goed uitgelegd!! Ga het zeker proberen, dank je wel!!! liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk dat jij ook meedoet! Heel mooi en feestelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat super leuk zo, om dat bestek heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hartelijk dank voor je uitleg! En wat een enig idee heb je uitgewerkt voor deze Adventskalender! Fijne feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...